Глобальний саміт миру може відбутися після виборів до Європарламенту і саміту НАТО – експерт

Перший інавгураційний Глобальний саміт миру, скоріш за все, відбудеться після виборів до Європарламенту в червні і липневого саміту НАТО у Вашингтоні.

Таку думку висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в інтерв’ю «Радіо NV» , передає Укрінформ.

«Я думаю, що цей саміт миру все ж таки відбудеться після виборів до Європарламенту і (Вашингтонського) саміту НАТО або, принаймні, коли вже стане зрозуміло, що пропонує Україні НАТО і які будуть відносини з Альянсом», – зазначив Їжак.

Він додав, що наразі важко прогнозувати результати саміту миру, просто можна констатувати, що загалом змінюється його порядок денний і концепція у вигляді проведення на шляху до саміту кількох мирних конференцій.

«Якщо раніше це була спроба поговорити із Глобальним Півднем і схилити його на наш бік, то зараз це вже виглядає як глобальна мирна конференція, яка може встановити певні параметри російсько-українського миру, так би мовити, і завершити цю частину війни», – зазначив експерт.

На його думку, зараз ніхто не може передбачити, якими будуть рішення Глобального саміту миру.

«Всі обговорюють, і дуже багато подій ще має відбутися… Поки там немає ясності, про саміт миру зарано говорити», – зауважив Їжак.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив 6 квітня, що найближчими днями узгодить з президентом Швейцарії конкретну дату проведення першого інавгураційного саміту миру.