Експерт про «мирний план» Трампа: Це кавалерійський погляд на міжнародну політику

Оприлюднений у ЗМІ «мирний план» експрезидента США Дональда Трампа є «поглядом згори», але але він не спрацює, республіканцям все одно доведеться вникати в дуже складні деталі російсько-українського протистояння.

Таку думку висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

Експерт зауважив, що це стара ідея, сам Трамп і його найближче оточення говорили, що треба припинити постачати зброю Україні і змусити її розмовляти з Росією. І водночас сказати Росії: якщо з Україною не буде досягнуто розумного миру, то Україні дадуть ще більше зброї, і тоді вона переможе.

«Я думаю, що вони (оточення Трампа – ред,), як і США загалом, дуже погано розуміють, де там які території, вони просто «дивляться згори» і думають, що це спрацює. Це виглядає дуже просто, але, я думаю, воно не спрацює. Всім доведеться вникати в цю тему, і в будь-якому разі це будуть дуже складні переговори», – сказав Їжак.

Експерт зазначив, що Трамп говорить і противникам, і прихильникам надання допомоги Україні, що в нього є рішення, завдяки якому «Україні і Росії буде добре». Однак у Трампа також є дуже багато інших проблем.

У цьому контексті експерт порівняв історію з поверненням у владу Трампа повторює історію з другим правлінням Наполеона, коли все закінчилося Ватерлоо.

«Важко сказати, що це буде для Трампа, просто його «кавалерійські» погляди на міжнародну політику однозначно приведуть його адміністрацію до нового Ватерлоо. Але за цей період багато чого може статися, просто треба буде витримати цей період, поки нова адміністрація, якщо вона буде республіканською, зрозуміє складність цього питання. Тоді, можливо, щось зміниться. Але пояснювати їм буде дійсно складно», – вважає Їжак.

Як повідомлялося, видання The Washington Post поінформувало з посиланням на людей з оточення Трампа, що колишній глава Білого дому і кандидат у президенти США Дональд Трамп у приватних розмовах заявив, що міг би припинити війну Росії в Україні, тиснучи на Україну, щоб вона відмовилася від певної території. Його пропозиція полягає в тому, щоб підштовхнути Україну до передачі Криму та Донбасу Росії.