Психотерапевт і психіатр: Відмінності, Підходи та Співпраця

Психотерапевт і психіатр – в чому основні відмінності?

Загалом, психотерапевт та психіатр мають різні фахові напрямки та підходи у лікуванні психологічних і психічних проблем, проте у деяких випадках вони можуть співпрацювати для надання комплексного підходу до лікування клієнтів.

  1. Освіта та медичний підхід:
    • Психотерапевт: Зазвичай отримує освіту з психології + додатково навчається певному методу психотерапії. Психотерапевти спеціалізуються на розмовній терапії, яка базується на поглибленому спілкуванні з клієнтом для розв’язання проблем. Не обов’язково має медичну освіту (в разі відсутності не призначає ліків). Не обов’язково працює з психічними розладами, фокус психотерапевта – здорові люди, які перебувають в складних психоемоційних станах.
    • Психіатр: Це лікар, який закінчив медичний факультет та отримав спеціалізацію у психіатрії. Вони здатні діагностувати психічні розлади, призначати ліки та проводити медичне лікування психічних захворювань.
  2. Форма терапії:
    • Психотерапевт: Розмовна терапія, яка базується на взаємодії клієнта та терапевта для зміни думок, почуттів та поведінки. Приміром, РЕПТ (раціонально-емоційно-поведінкова терапія).
    • Психіатр: Підтримує клієнта не лише за допомогою розмов, а й може призначати ліки, проводити медичні процедури та надавати інші форми медичного втручання.
  3. Підходи у лікуванні:
    • Психотерапевт: Більш зосереджений на психосоціальних аспектах психічного здоров’я, розвитку стратегій управління стресом, поліпшенні взаємовідносин та покращенні загального самопочуття.
    • Психіатр: Зазвичай зосереджується на біологічних аспектах психічного здоров’я, діагностиці психічних розладів та лікуванні за допомогою лікарських засобів.

Що таке та як працює психотерапія?

Психотерапія – це не просте набуття нових знань, вирішення проблем та рекомендації психолога. Це й повністю новий спосіб розуміння себе та інших, що  дарує могутній ресурс, розширює людський світогляд. Вона дарує досвід, якого раніше, мабуть, не було, що може викликати сумніви, відсутність відчуттів та обмеження у сприйнятті та виборі.

Якщо вам потрібен український психолог або психотерапевт, рекомендуємо звернутися на сайт https://upsihologa.com.ua де ви знайдете досвічених фахівців з України онлайн.

Метою психотерапії є:

Глибоке пізнання себе;
Гармонійні взаємини з іншими;
Реалізація потенціалу в роботі та особистому житті;
Розвиток комунікативних навичок;
Емоційна гнучкість та стійкість;
Віра у себе та світ.

Важливо зрозуміти психотерапію всією своєю суттю, а не тільки з точки зору раціонального мислення, тобто відчути й пережити. Консультація психолога і психотерапія працюють, виходячи за межі нашого способу мислення. Затамовані у власних думках, ми не завжди можемо бачити й оцінювати нове. Це потребує трансформації світогляду, що досягається через новий особистий досвід. Відчутно змінюється самовідчуття. В той самий час, психотерапія не перетворює особистість на когось іншого, але допомагає більш глибоко і повно реалізувати себе.