Росія продовжила свою участь на МКС до 2028 року, хоча збиралася йти після 2024-го

Росія погодилася залишитися на борту Міжнародної космічної станції до 2028 року, повідомили у NASA. Минулого року російські чиновники заявили , що країна-агресор вийде з партнерства по МКС після 2024 року з метою будівництва власної орбітальної станції.

“Росія підтвердила, що підтримуватиме продовження роботи станції до 2028 року”, – написали офіційні особи NASA.

Інші головні партнери МКС – космічні агентства Європи, Канади та Японії – підписали угоду до 2030 року, приєднавшись до NASA у зобов’язанні щодо роботи орбітальної лабораторії до кінця її терміну експлуатації.

Партнери МКС почали будувати орбітальну лабораторію у 1998 році та з листопада 2000 року на ній постійно працюють екіпажі астронавтів. За цей час 266 осіб із 20 різних країн відвідали МКС та провели понад 3300 експериментів в унікальних умовах мікрогравітації.

NASA вже готується передати естафету нової станції на низькій навколоземній орбіті.

Агентство фінансує розробку кількох концепцій приватних космічних станцій з надією, що хоча одна з них буде запущена і запущена до того, як МКС завершить своє існування в контрольованому вході в атмосферу Землі.

Постійна присутність екіпажу на низькій навколоземній орбіті протягом тривалого часу є ключем до прагнення людства поширити свою присутність на Місяць та Марс, заявили представники NASA. Комерційні аванпости на орбіті не лише дозволять продовжувати вивчати, як життя поза Землею впливає на організм, але також допоможе стимулювати орбітальну економіку, яка може стимулювати експансію в глибокий космос, стверджують у NASA.