Відмовили у субсидії: як довести державі, що ти маєш право на допомогу

Киянці Валентині відмовили у субсидії через зарплату меншу, ніж мінімальна. Чи варто опускати руки, якщо вам відмовили, і що робити, щоби поборотися за субсидію, – дізналася кореспондент “Сегодня” Олена Катренко.

Валентина через карантин виявилася без доходу. Щоб перезимувати та не влазити у борги, звернулася за субсидією. Через два місяці отримала офіційну відмову. Причина – її заробітна плата менша за мінімальну.

У Міністерстві соціальної політики пояснюють: ті, хто не сплачує податків та єдиного соціального внеску, не можуть розраховувати на державну допомогу. Однак кожен випадок індивідуальний. Тому остаточні рішення ухвалюють спеціальні комісії на місцях. Житлова субсидія може призначатися за рішенням комісій, утворених районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах рад на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

З перевіркою приходили і до Валентини. Свіжого ремонту чи нових меблів до акту перевірки комісія не внесла. То чому отримала відмову – киянка не розуміє. Але опускати руки не варто, каже адвокат Наталія Гнатуш. Потрібно вимагати ще протоколу рішення комісії.

“Вони повинні обґрунтувати, посилаючись на норми закону та інші нормативні документи”, – пояснює Гнатуш.

З повним пакетом документів можна звертатися до юристів. Головне – порахувати, чи послуги юристів не обійдуться дорожче, ніж сама субсидія. Адже поборотися – це щонайменше 6000 гривень.

В управлінні, куди подають документи, щоб отримати допомогу від держави, пані Валентині пропонують написати заяву на отримання протоколу. Заяву прийняли та за 10 днів пообіцяли надати результат.