Експерти розповіли, коли для українців можуть подешевшати тепло, газ та гаряча вода

Президент Володимир Зеленський тиждень тому поставив перед Кабміном завдання зменшити тарифи на опалення та гарячу воду, але пропозицій уряду поки що немає, хоча отопсезон у розпалі, і з кожним днем ​​суми у платіжках стають дедалі більшими.

Експерти кажуть, що перший шлях до скорочення боргів за комунальні послуги – це адекватні тарифи. На прикладі зростання оплати рахунків за газ після зниження ціни на нього видно: українці не накопичують борги і навіть платять наперед, очікуючи, що після Нового року газ буде дорожчим.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін упевнений: тарифи на комуналку, насамперед на газ та опалення, можуть, як мінімум, не підвищитися. Для цього владі потрібно домогтися, щоб «Нафтогаз» продавав закуплений влітку дешевий газ (близько 4000 грн за 1000 куб. м) населенню та підприємствам теплокомуненерго за так званою страховою ціною 8000 грн за 1000 куб. м, а не по 10 751 грн, як вони планують після Нового року.

«Але поки не буде підписано контракт між «Нафтогазом» та «Газпромом» про транзит газу – очікується, що це відбудеться у грудні 2019 року – давати довгострокові прогнози щодо ціни на газ, а також щодо тарифів на опалення та гарячу воду, ризиковано», – відповів Пензін.

У свою чергу експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Нікончук каже, що суми у платіжках можна знизити двома способами.

«Перший шлях – зменшити енергоспоживання конкретними багатоквартирними будинками, утепливши їх силами самих мешканців чи скориставшись «теплими кредитами» від держави, – пояснив Никончук. – Другий шлях – доопрацювати закон «Про житлово-комунальні послуги», скасувавши заборону на внесення будь-яких змін до 1 травня 2020 року до чинних договорів щодо надання комунальних послуг. Насамперед це актуально для тарифів з опалення та гарячого водопостачання. Днями Нацкомісія з питань електроенергії та комуслуг заявила, що знизила тарифи для деяких ТЕЦ, але споживачів цікавить не це, а коли зменшаться суми у платіжках».