Як не попасти під санкції банку при проблемному кредиті

Як правило, коли позичальник довго не повертає взяті кредити онлайн, його відносини з банком неминуче псуються. Це може дійти до самих крайніх форм прояву-примусового продажу майна – звернення до суду, звинувачень у фінансових махінаціях і шахрайстві і т.д. Все це може для позичальника закінчитися навіть не просто втратою майна, а й попаданням у в’язницю, що буде для нього вже абсолютно небажано. Але чи можна зберегти з кредитною установою нормальні, скільки-небудь адекватні ділові відносини при такій ситуації?

Що варто зробити при виникненні просроченої заборгованості

1. Найважливіший момент при виникненні якихось форс-мажорних обставин, які не дозволяють позичальникові виплачувати гроші в потрібних обсягах, це правильна комунікація. Слід обов’язково вести з банком переговори, постійно підтримувати контакт і комунікацію, спілкуватися, відповідати на питання, ні в якому разі не відмовлятися від спілкування і не ховатися. Навіть якщо ці переговори здаються важкими, безнадійними або доводиться витримувати постійний тиск і нервування, проте, потрібно це робити хоча б час від часу, щоб зберігати контакт з банком. У такому випадку є можливість того, що кредит не буде переданий до суду, не буде примусово стягнуто, буде можливість отримати додаткові кошти або пройти реструктуризацію і т. д.

2. Слід робити виплати, хоча б найменші, наскільки тільки це можливо, щоб закрити хоча б частину кредиту. Роль таких виплат-демонстрація банку готовності співпрацювати і реально вирішувати проблему виплат, а не просто мовчати і ховати гроші або відмовлятися платити. Діючи таким чином, позичальник з великою часткою ймовірності зберігає свою кредитну історію і домагається того, щоб мати можливість отримувати гроші і надалі. Рано чи пізно його ситуація зміниться на краще, і це дасть йому можливість виплатити все і повністю.

3. Коли банк або інша кредитна організація йде назустріч, наприклад, пропонуючи реструктуризацію, спеціальні умови виплат, скорочуючи за свій рахунок заборгованість і т.п., досягнутих при цьому домовленостей слід твердо дотримуватися, тому що в подальшому, якщо і вони не будуть виконані, банк може піти на самі крайні заходи захисту своїх коштів. Тому якщо позичальник розуміє, що навіть при прийнятті зазначених рішень він платити не зможе, потрібно відразу попередити банк про це і не проводити відповідних змін.

Джерело: https://creditfaq.com.ua/