Міняємо дахове покриття: композитна металочерепиця чи металопрофіль?

Звичний у наших широтах шифер заборонено в деяких країнах Європи через підвищену канцерогенну небезпеку основної сировини – асбоцемента. Тому бажання наших домовласників поміняти дахове покриття на щось більш сучасне та екологічне є цілком розумним. Розглянемо матеріали і способи здійснення цього проекту.

Замість шиферу

Щоб уникнути додаткових витрат, вибирають із тих покриттів, які не потребуватимуть переробок конструкції даху. Композитна металочерепиця та металопрофіль належать саме до таких. Загальна перевага цих покрівельних матеріалів – сировина (сталь), яка здатна слугувати не один десяток років, і можливість їх монтажу замість шиферу на існуючу покрівельну систему. Звичайно, за умови, що несуча конструкція не потребує ремонту. В усьому іншому, починаючи з естетики і закінчуючи експлуатаційними якостями, у цих покриттів мало спільного.

композитна черепиця

Композитна металочерепиця виготовляється зі сталі, покритої захисним шаром алюцинка. При виробництві металопрофілю також застосовують оцинковану сталь. В обох випадках захист запобігає неминучій корозії. Однак декоративний шар металопрофілю – це, як правило, лакофарбове покриття. У деяких випадках застосовують полівініл, поліестер і т. д. Біда в тому, що цей тонкий шар можна легко пошкодити при монтажі – досить впустити на лист неважкий інструмент, щоб з’явилася ледь помітна подряпина. Згодом, буквально через 5–6 років, вона стає осередком корозії, тому покрівлю доведеться міняти.

композитна черепиця

У композитній черепиці роль декоративного шару виконує кам’яна (базальтова) крихта дрібної фракції, яка тримається на поверхні за допомогою надійних сполучних речовин. До речі, у складі базового шару на основі акрилу, наприклад, нашої композитної металочерепиці, містяться альгіциди, що пригнічують появу та зростання бактерій. Тобто навіть через десятиліття після монтажу дах не покриється мохом або лишайником. Таке покриття не обсипається, не кришиться, а значить – простіше уникнути випадкових ушкоджень під час монтажу.

Експлуатація покрівлі

Ще один істотний недолік металопрофілю – відсутність акустичного комфорту. Про це багато сказано, тому довго зупинятися на темі не будемо. Зазначимо лише, що шум від падаючих крапель дощу багаторазово посилюється за рахунок ефекту барабана в підпокрівельному просторі. Декоративний шар композитної черепиці гасить шум, тому тут її доречніше порівнювати з керамічною черепицею. Фактурна декоративна поверхня також асоціюється з керамікою. Так ми плавно підійшли до зовнішнього вигляду.

Дизайн та естетика

Дивлячись на металопрофіль або навіть на традиційну металочерепицю, не покидає відчуття ненатуральності. Покрівля хоч і виглядає акуратно, але зрівнятися по дизайну з керамікою вона не може. Тут на перший план виходить ще одна перевага композитної черепиці – відрізнити її від кераміки практично неможливо. При цьому композит дешевший, легший і більш технологічний. Вага відіграє вирішальне значення, адже класичну керамічну черепицю не змонтуєш на колишню покрівельну конструкції через недостатню товщину бруса. Доведеться зводити нову систему балок, що помітно збільшить вартість проекту щодо заміни покрівлі.